Hizbollah vil hellere have at Libanon lider end tage imod hjælp fra Israel

– Desværre er det nærmest urealistisk at Libanon vil tage imod Israels hjælp. Det er trist, fordi det kunne ændre det giftige forhold mellem de to nabolande, skriver Jerusalem Post i lederartikel

Af  Conrad Myrland

 august 6, 2020 kl. 8.53

Tel Aviv rådhus oplyste facedan med det libanesiske flag 5. august i solidaritet efter den voldsomme eksplosion i Beirut. (Foto: Muammad Zoabi, Twitter)

 

Efter den voldsomme eksplosion som har skadet store dele af Beirut 4. august var Israel hurtig til at tilbyde humanitær hjælp. Dagen efter valgte Tel Avivs borgmester at vise byens støtte til indbyggerne i Beirut ved at oplyse rådhusfacaden med det libanesiske flag.

– Vores hjerter er med det libanesiske folk efter den forfærdelige katastrofe som har ramt dem, skrev Tel Avivs borgmester Ron Huldai på Twitter.

Israel kan bidrage med megen hjælp til Libanon. For det første har Israel ekspertise i søgning- og redning af savnede og kan hurtigt sætte ind med hjælpen. Israel har nogle af Mellemøstens bedste hospitaler som ligger blot 100 til 200 kilometer fra Beirut. Israels hospitaler er nærmere og lettere tilgængelige end alle andre alternativer på Cypern og Tyrkiet (Syrien er ikke en realistisk mulighed).

– Desværre er det nærmest urealistisk at Libanon vil tage imod Israels hjælp. Det er trist, fordi det kunne ændre det giftige forhold mellem de to nabolande, skriver Jerusalem Post i lederartikel. Hizbollah, som dominerer Libanon politisk og militært, vil aldrig tillade det. Det vil undergrave hele fundamentet for organisationen: at Israel er den mest hadet fjende.

Hizbollah vil heller have det libanesiske folk lider end lade dem få bistand fra den jødiske stat. Foragten for det libanesiske folks sikkerhed og velfærd er ikke noget nyt, fortsætter avisen. Hizbollah har i årevis skjult deres raketter blandt civilbefolkningen og lagt sine militære installationer i tæt befolkede områder. Det er ikke kun ammoniumnitrat som er lagret i centrale områder i Beirut, men også flere af Hizbollahs raketlagre.

Hizbollah lægger sine våbenlagre tæt på civilbefolkningen fordi de ved at Israel vil være tilbageholdende med at angribe dem, netop fordi det vil skabe den type ødelæggelser som knuste byen i tirsdags, skriver Jerusalem Post.

Hvis Libanon ikke vil acceptere Israels tilbud om hjælp, så bør eksplosionen i Beiruts havn udløse en alvorlig debat i Libanon om risikoen ved at tillade en terrororganisation at bruge hovedstaden som et stort våbenlager for raketter, konkluderer Israels største engelsksproget avis.

https://miff.dk/hizbollah/2020/08/06hizbollah-vil-hellere-have-at-libanon-lider-end-tage-imod-hjaelp-fra-israel.htm

 

Print Friendly, PDF & Email