Israel: FN-agenturer ‘medskyldig’ i Hamas krigsforbrydelser

“Nu hvor vi har taget dig på fersk gerning, kan du så venligst finde styrken til at fordømme Hamas?” siger en talsmand for Israels premierministers kontor.

Af David Isaac, JNS

Israel fordømte tirsdag skarpt internationale organisationer for at have undladt at handle gennem årene, da Hamas forvandlede Gazahospitaler til terrorbaser.

“I alt for lang tid har internationale agenturer og embedsmænd været stiltiende medskyldige i Hamas’ langvarige misbrug af hospitaler som menneskelige skjolde,” sagde talsmand for premierministerens kontor Eylon Levy ved en pressebriefing.

“Vi kræver fuld ansvarlighed fra dem. Hvad vidste du? Hvorfor sagde du ikke noget? Hvorfor fortsætter du med at lave propaganda for Hamas i stedet for at udføre dit arbejde?” spurgte han.

PMO-talsmanden udpegede Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og FN’s undergeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjælpskoordinator Martin Griffiths for særlig censur.

De to kritiserede Israels forsvarsstyrkers operationer nær Al Shifa-hospitalet i Gaza By onsdag, hvor Ghebreyesus tweetede, at “rapporterne om militær indtrængen i Al Shifa-hospitalet er dybt bekymrende”, og Griffiths skriver, at han var “rystet over rapporter om militære razziaer i Al Shifa hospital.”

Afviste Levy, “Nej, det der er foruroligende er, at Hamas placerer sit hovedkvarter i kælderen og det faktum, at du dækker over det. … Nej, hvad der er rystende er, at Hamas kaprede beskyttede institutioner og FN-organer ikke gjorde noget.”

“Til alfabetsuppen fra internationale agenturer, der er medskyldige i Hamas-krigsforbrydelser, siger vi: Din uagtsomhed har sat liv på spil og har kostet uskyldige liv. Nu hvor vi har taget dig på fersk gerning, kan du så venligst finde styrken til at fordømme Hamas? Glem os – du har svigtet det palæstinensiske folk. Du har svigtet verden. I har alle fejlet i jeres job,” sagde Levy.

Israels udenrigsminister Eli Cohen udtrykte sin utilfredshed med Ghebreyesus under et møde med WHO-direktøren i Genève tirsdag. Han sagde, at Hamas’ brug af hospitaler var “en rungende fiasko” for WHO og andre FN-organisationer.

“Under næsen af ​​disse organisationer blev den største terrorinfrastruktur i verden etableret,” sagde Cohen. Han krævede, at WHO følger EU i at anerkende, at Hamas bruger hospitaler og civile som menneskelige skjolde.

I stedet lagde Ghebreyesus en video på X, tidligere Twitter, onsdag, hvor han fordømte Israels militæroperation på hospitalet. “Israels militære indtrængen i Al Shifa-hospitalet i Gaza by er totalt uacceptabelt. Hospitaler er ikke kamppladser,” sagde han.

Sagde Levy ved briefingen, “International lov giver ikke generel immunitet til terrorister, bare fordi de gemmer sig midt på et hospital, når hospitaler bruges som baser for militær aktivitet. De mister deres beskyttede status efter advarsel er blevet givet og er blevet ignoreret.”

Han tilføjede: “Vi tager [international lov] meget alvorligt, meget mere seriøst end de mennesker, der foregiver, at det giver Hamas immunitet, fordi de ikke ønsker, at Israel skal forsvare sig mod folkemordernes bagmænd fra den 7. oktober. Vi ved, hvilken international lov siger. Vi kender vores forpligtelser, og vi kender vores rettigheder.”

Israel har længe hævdet, at Hamas brugte Al Shifa som kommandocenter, og hævder, at terrorgruppen har gravet et vidtstrakt tunnelkompleks ud under hospitalsområdet for at tjene som dets underjordiske hovedkvarter.

USA støttede Israels påstand tirsdag. Det Nationale Sikkerhedsråds talsmand John Kirby sagde, at “en række af vores egne efterretningsmetoder” bekræfter, at Hamas har brugt hospitaler i Gaza, inklusive Al Shifa, som kommandocentre og ammunitionslagre.

Israelske hærens enheder, der opererer omkring Al Shifa, afslørede onsdag, at de havde fundet våben, militærteknologi og efterretningsinformation på stedet.

IDF-soldater lokaliserede et operationelt kommandocenter, våben og teknologiske aktiver tilhørende Hamas på Al Shifa-hospitalet, 15. november 2023. Kilde: IDF.
At Hamas bruger Al Shifa til terrorformål kan vise sig at være den værst bevarede hemmelighed i Gaza-striben.

Dave Harden, en tidligere missionsdirektør for Det Forenede Staters Agentur for International Udvikling (USAID) på Vestbredden og Gaza, tweetede onsdag, at “det var en bred mistanke/forstået så langt tilbage som i 2014, at Hamas brugte Al Shifa Hospital-komplekset som et kommandocenter og base for operationer.”

“Jeg havde ikke direkte beviser, men det blev anerkendt af både betroede palæstinensere og israelere i mit netværk. Ydermere brugte Hamas ambulancer til at flytte sine folk. Dette var baseret på mine samtaler med den daværende leder af @ICRC [Røde Kors Internationale Komité],« tweetede han.

FN-organer, der opererer i Gaza, er længe blevet anklaget for korruption. UNRWA, FN’s Relief and Works Agency for Palæstina-flygtninge i Nærøsten, den største FN-organisation i Gaza-striben, er bemandet af Hamas-loyalister, ifølge Kobi Michael, seniorforsker ved Tel Avivs Institut for Nationale Sikkerhedsstudier (INSS) .

Michael, der var medforfatter til en rapport om UNRWA i 2020, fortalte JNS: “UNRWA er en meget problematisk organisation. Det er fuldt kontrolleret af Hamas. Hamas bruger UNRWA’s faciliteter til våbenopbevaring og til at affyre raketter. Alle de lokale ansatte i UNRWA er Hamas-folk. Ingen har lov til at arbejde i UNRWA uden Hamas’ tilladelse.”

https://unitedwithisrael.org/israel-un-agencies-complicit-in-hamas-war-crimes

 

Print Friendly, PDF & Email