Iran indsætter luftforsvar i Syrien for at beskytte sig mod israelske angreb

In this photo released by the official website of the office of the Iranian Presidency, Iran-made Bavar-373 air-defense missile system is seen after being unveiled by President Hassan Rouhani, Iran, Thursday, Aug. 22, 2019. Iran says the Bavar-373 is a long-range surface-to-air missile system able to recognize up to 100 targets at a same time and confront them with six different weapons. (Iranian Presidency Office via AP)

Iran vil beskytte sig med avanceret luftforsvar i Syrien, men Israel bliver ved med at bombe det i stykker.

Hjælp os med at stå op for Israel – bliv medlem HER

Iran har brugt flere millioner kroner i et forsøg på at indsætte et netværk af avancerede luftforsvarssystemer i Syrien. Målet er at forhindre Israel i at angribe iranske militære mål og våbenleverancer til iranske tilhængere i regionen,  skriver det amerikanske magasin Newsweek .

Iran har i flere år forsøgt at sætte sig militært i Israels naboland Syrien. Derudover har de forsøgt at forsyne deres loyale militser – eksempelvis deres forlængede arm, terrororganisationen Hizbollah i Libanon,  med avancerede præcisionsvåben som kan true Israel.

For at forhindre det har Israel gennemført  flere hundrede luftangreb i Syrien mod iranske mål. Det har i stor grad stoppet Irans høvl.

I et forsøg på at forhindre israelske luftangreb har Iran, ifølge Newsweek de seneste år arbejdet på at indsætte avanceret luftforsvar i Syrien på vegne af det syriske regime. Brigadegeneral Fereydoun Mohammadi Saghaei fra Irans revolutionsgarde lederprojekt.

Det har tidligere været rapporteret om at Syrien har forstærket sit luftforsvar med iranske komponenter. I 2018 blev det rapporteret, at Israel havde angrebet et avanceret iransk luftforsvarssystem, der var ved at blive indsat.

Siden da menes Israel at have angrebet flere iranske forsøg på at indsætte avanceret luftforsvar i Syrien – blandt andet i Palmyra og Tartus i oktober 2021, Latakia i december 2021, Damaskus i marts 2022, Tartus i juli 2022 og to angreb i Homs i november og december 2022.

Alligevel giver Iran ikke op – tværtimod har de skruet op for deres aktiviteter.

Iran ønsker at bruge Sayyad 4B-missiler mod israelske kampfly, der opererer i Syrien. (Foto: Irans hær)

Ifølge Newsweek har Iran ønsket at indsætte Bavar-373 luftforsvarssystemet med Sayyad 4B missiler. Systemet har en rækkevidde på 300 kilometer og kan nedskyde femte generationer jagerfly, inkl. Israels avancerede jagerfly F-35I.

Mindst ti iranere som arbejder på luftforsvarsprojektet i Syrien, er blevet dræbt i israelske luftangreb i løbet af de seneste år. Iran har erkendt nogle af dødsfaldene – og lovet at hævne dem.

MIFF har tidligere skrevet om at flere officerer i Revolusjonsgarden er blevet dræbt under  «mystiske omstændigheder»  i Syrien de seneste år. Senest i november 2022 blev en højtstående iransk militærofficer og missilekspert  dræbt af en vejbombe udenfor Damaskus . Ifølge Newsweek var han en af ​​lederne af Irans indsættelse af luftforsvar i Syrien.

https://miff.dk/konflikten/2023/01/12iran-indsaetter-luftforsvar-i-syrien-for-at-beskytte-sig-mod-israelske-angreb.htm

 

 

Print Friendly, PDF & Email