Mossad vil aldri la Iran få atomvåpen

Mossad-sjef David Barnea sier Iran hver eneste dag prøver å ramme israelere og jøder verden over.

Sjefen for den israelske etterretningstjenesten Mossad, David Barnea, sier Iran på daglig basis opererer mot Israel. Han sier samtidig at Iran lurer verden når det kommer til deres våpenforsyninger til Russland.

I et arrangement for Mossad-ansatte ved presidentboligen i Jerusalem sa Barnea at Mossad fortsatt «advarer mot Irans intensjoner og planer, som de prøver å holde hemmelig». Han la til at Iran «jobber med å øke leveransen av avanserte våpen til Russland», skriver Times of Israel.

Iran blir anklaget for å forsyne Russland med offensive våpen som brukes i krigføringen i Ukraina, selv om Iran selv nekter for dette. Det mest kjente våpenet har vært kamikaze-dronene Shahed. Det er også kommet rapporter om at Iran vil sende ballistiske missiler til Russland.

Mossad-sjefen kaller det iranske regimet freidig. Han sier at samtidig som regimet sender diplomater til Wien for forhandlinger, så sender de samtidig iranske terrorister for å drepe uskyldige mennesker verden over, «bare fordi de er israelere eller jøder».

Ved flere anledninger har iranske planer om å drepe israelske turister og forretningsmenn blitt avdekket i land over hele verden. I den tyrkiske hovedstaden Istanbul ventet iranske leiemordere inne på hotellet til turister fra Israel. Israelerne ble advart i tide og drapsplanene stanset.

Kritiserer vestlige ledere for ettergivenhet

Sjefen for Mossad kritiserer også vestlige ledere, som han sier fortsatt ønsker «en absurd avtale med Iran». Tidligere i år ble det nesten inngått en ny atomavtale mellom vestlige land og det iranske regimet, før en konflikt om Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) adgang til de iranske atomanleggene satt en stopper for samtalene.

Måten Iran brutalt har slått ned på de landsomfattende protestene i landet de siste månedene gjør en slik avtale enda mindre sannsynlig.

– Er dette landet den frie verden ønsker å signere avtaler med? Våre øyne vil forbli åpne og vi vil fortsette å være på vakt, sier Barnea.

Han gjentok samtidig et løfte som også tidligere Mossad-sjefen har gitt.

– Jeg gjentar løftet mitt om at Iran aldri vil få atomvåpen. Det er min forpliktelse og det er denne institusjonens forpliktelse, sier han.

Mossad blir ofte anklaget for å ha stått bak sabotasjeaksjoner og likvideringer knyttet til det iranske atomprogrammet, men uten at anklagene kan dokumenteres.

Mossad-sjefen minnet til slutt om det gode forholdet som fantes mellom Israel og Iran før den islamske revolusjonen i 1979.

– Jeg håper det fortsatt vil være mulig å returnere til dette. Ikke i morgen og ikke om ett år. Det er umulig å vite når det blir mulig igjen, men begynnelsen på en endring kan sees allerede nå, sier Barnea.

https://miff.no/konflikten/2022/12/23mossad-vil-aldri-la-iran-fa-atomvapen.htm

 

Print Friendly, PDF & Email