Afghanistan er her

– Vestens model med at hælde milliarder i “opbygning af demokratier” som ikke vil være demokratier, gentager sig i Afghanistan, Irak, de palæstinensiske myndigheder (PA) og Gaza, skriver Itai Reuveni fra NGO Monitor.

Af  Rika Sissi Greenberg

august 20, 2021

Hamas-leder Ismail Haniyeh (t.h.) under møde med Talibanss ledelse i Doha (Qatar), maj 2021 efter seneste Gaza-krig mod Israel.

 Nu er MIFF også i Sverige! 

Vis din støtte – klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

NGO Monitors kommunikationsansvarlige Itai Reuveni, skriver i Israel Hayom: – Meget er blevet sagt om Afghanistan og vanskelighederne med at kontrollere udviklingen i landet.

Reuveni forklarer blandt andet i sin kommentarer om Afghanistan, at den vestlige verden bør få ros for sit forsøg på at bringe stabilitet til Afghanistan. Der er blevet investeret milliarder og atter milliarder i udvikling, i institutioner, humanitær bistand og uddannelse, således at Afghanistan kunne blive et velfungerende land den dag de udenlandske tropper var taget hjem. Lyder bekendt, ikke?

Vesten har hældt milliarder og atter milliarder i Afghanistan og andre lande for at “opbygge demokratiske institutioner”, “menneskerettigheder” og “humanitær bistand”, uden at sørge for at få de rette processer på plads. Det samme skete i Irak, Gaza og de palæstinensiske myndigheder – alle klassiske eksempler på hvordan afhængighed af bistand fra Vesten skaber forudsigelige resultater. Vesten investerede milliarder i at bygge landene op, uden forståelse for deres unikke egenskaber, begrænsninger, virkeligheder og konsekvenserne den dag de fremtidige stater skulle etablere og vedligeholde sig selv uden udenlandsk hjælp.

Ifølge undersøgelse foretaget af NGO Monitor, har EU investeret en halv milliard euro om året i at fremme rettigheder, opbygge demokratiske institutioner og yde humanitær bistand til Afghanistan. USA investerede endnu mere – nu er det hele forsvundet i løbet af 72 timer.

Læs om den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007 HER. Læs om Irans rolle HER. Læs hvordan de palæstinensiske myndigheder (PA) misbruger dansk bistand til terroraktiviteter HER. Hør Folketingets debat om PA-misbrug og MIFFs information HER.

Læs.: Hamas hylder Taliban efter sejren. – Alle undertrykte folk kan lære af Talibans sejr i Afghanistan, Tweetede Hamas top, Moussa Abu Marzouk.

Ifølge Reuveni, skyldes fiaskoen i Afghanistan ikke kun manglende forståelse eller indsigt i hvordan du gradvist og klogt trækker militære styrker ud af landet igen. Det er tale om meget mere uansvarlighed, påpeger Reuveni. Der føres simpelthen ikke tilsyn med bistandsindustrien, hvis mange aktører for længst har droppet principperne om neutralitet, fremme af universelle værdier eller uafhængighed af politiske interesser. Reuveni understreger at det samme ses hos donorlandene, især i statslige finansieringssystemer. Pengene er farvet af interesser og generelt er der ingen måde at finde ud af, hvordan der blev truffet beslutning om at finansiere en eller anden organisation – også selvom de katastrofale konsekvenser ved at finansiere en givet organisation på forhånd blinker med røde neon-bogstaver!

I det internationale systems anarki er princippet enkelt: Jo længere tid støttemodtagerne er afhængige af donorlandene, jo større er risikoen for at stop for bistand uden ordentlig planlægning vil få katastrofale konsekvenser. Reuveni påpeger at det både gælder USA’s lange militære tilstedeværelse i Afghanistan og Irak, milliarderne som hvert år vælter ind i de palæstinensiske myndigheders (PA) pengekasse uden tilsyn med hvad de går til og milliarderne til den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som kontrollerer Gaza.

Læs: Facebook-opslaget som fortæller mere end noget andet hvordan de palæstinensiske myndigheder tænker. Terrorister er helte og HELE Israel er «okkuperet territorie».

Læs: Qatar og FN enige om at overføre bistand direkte til Gaza-indbyggernes konto med israelsk tilsyn. Qatar og FN vil overfører over 265 millioner kroner til Gaza.

Spørgsmålet er derfor, hvordan vi kan sørge for at der opbygges institutioner i en fremtidig uafhængig stat, uden det ender med at blive en terrorstat?

Reuveni slutter: – Uden at komme ind på hvorvidt løsningen på konflikten mellem Israel og palæstinenserne er oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat inden for X eller Y grænser, må vi se på modellerne brugt i Afghanistan, Vietnam, Libanon og Gaza og sandsynligvis også Judæa og Samaria (Vestbredden). Der skal ske en tankeændring for at undgå endnu et katastrofe scenario. Først og fremmest skal der tages fat om de væsentlige spørgsmål: Hvem er de ekstremistiske aktører? Hvad er samfundsstrukturen? Og vigtigst af alt – hvor stærk er elitens ønske med forskellige interesser om at etablere en uafhængig politisk enhed som ikke vil udgøre en trussel mod deres nabostater?

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

https://miff.dk/dansk-bistand-til-palaestinenserne/2021/08/20afghanistan-er-her.htm

 

 

Print Friendly, PDF & Email