Jordan og “Palæstina”

En ugentlig refleksion over aktuelle globale anliggender vedrørende Israel og det jødiske folk fra et bibelsk perspektiv.

Alliancer ændrer sig hurtigt i Mellemøsten. Et nøgleland er Jordan: Israels østlige nabo, som det indgik en fredstraktat med i 1994, men de har altid haft et uroligt forhold.

Grundlaget for det moderne hashemitiske kongerige Jordan blev lagt i 1921, da Winston Churchill tog beslutningen om at opdele mandatet for Palæstina i to dele. Territoriet øst for Jordanfloden – “Transjordan” – skulle være til den arabiske palæstinensiske befolkning. Området vest for floden forblev til oprettelse af hjemlandet for det jødiske folk, som krævet af Palæstina-mandatet.

Således blev det “palæstinensiske” problem født.

Det moderne Hashemitiske Kongerige Jordan blev oprettet i 1946 og styres stadig af hashemitterne. De fleste jordanere er palæstinensere, de fleste er flygtninge. Jordan kontrollerer Tempelbjerget i Jerusalem. Det er derfor uundgåeligt, at Jordan skal være en del af enhver løsning af Israel / Palæstina-konflikten.

Jordan kæmper finansielt, økonomisk og politisk. En potentielt meget vigtig udvikling er, at Jordans konge Abdullah II for nylig offentliggjorde en aftale med Egypten og Irak om at samarbejde om transport af irakisk olie gennem rørledninger fra Irak til Jordan til Egypten, hvorfra den vil blive eksporteret til Europa via Middelhavet. Dr. Edy Cohen hævder, at dette bringer Jordan inden for Irans indflydelsessfære.

Det er således ingen overraskelse, at den nye israelske regering intensiverer bestræbelserne på at samarbejde med Jordan. Israels udenrigsminister Yair Lapid mødtes i sidste uge med sin jordanske modstykke Ayman Safadi ved King Hussein Bridge, hvor de annoncerede nye aftaler om vand og handel. Det kom, da nyheden lækkede, at premierminister Naftali Bennett mødtes hemmeligt med kong Abdullah i Amman ugen forinden.

Alt dette på baggrund af Guds løfter om at genoprette det jødiske folk og bosætte dem i “Israels bjerge” (Ezekiel 36-37) – dvs. Judæa og Samaria, som er blevet kendt som “Vestbredden”. Vi ser i dag profetier blive opfyldt for vores øjne. Vi ved ikke nøjagtigt, hvordan dette vil folde sig ud, men vi kan bede om, at Guds vilje skal ske, og at alle i landet – jøder og hedninger – vil blive velsignet og leve i fred.

Redaktionen

C4Israel – Kristne for Israel

 

Print Friendly, PDF & Email