Opholdstilladelse til palæstinensiske helte

AF ANDERS HJORTH VINDUM 07. AUGUST 2019

Et palæstinensisk ægtepar reddede ofre for terror i 2016. Efter trusler og en periode som hjemløse kan de nu slå sig ned i Israel.

For godt tre år siden mistede rabbineren Miki Mark livet i et terrorangreb lidt uden for Hebron. Palæstinensiske terrorister skød mod den bil, som Miki Mark kørte i sammen med sin kone og to af deres i alt ti børn. Miki døde, men hans kone, som blev hårdt såret, og de to børn på hhv. 14 og 15 år blev hjulpet ud af den væltede bilen og fik behandling. Et palæstinensisk ægtepar var nemlig lynhurtige til at reagere.

Dette ægtepar, hvis navne ikke er kendt for offentligheden, oplevede sidenhen at få dødstrusler fra folk i deres hjemby nær Hebron, fordi de havde hjulpet bosætterfamilien. Derfor fik de et midlertidigt visum, så de kunne bo og arbejde i Israel. Men det udløb for et år siden og blev ikke fornyet. Ifølge Times of Israel har manden derfor været hjemløs i Israel det seneste år.  Det fremgår ikke, om konen også har været det.

Under alle omstændigheder er der nu kommet en afklaring for hele familien, som også tæller en søn. Tirsdag fik de nemlig tildelt opholdstilladelse i Israel, som inkluderer arbejdstilladelse og forskellige sociale goder. Mange civile israelere – heriblandt bosætterledere – har arbejdet for denne tilladelse.

Da indenrigsminister Aryeh Deri gav papirerne til den palæstinensiske mand, var det med knus og kærlige ord. Han roste ham blandt andet for hans »uselviske og ædle handling«.

 Det var børn, som havde brug for hjælp

Efter den tragiske hændelse fortalte manden, at de først havde hevet den 14-årige datter ud af bilen, og at hans kone havde standset en blødning på overkroppen, mens han selv ringede efter ambulancen. Derefter hev manden den 15-årige søn ud af bilen. Han var i chok: »Jeg gav ham et knus og noget vand og blev ved med at fortælle ham, at det nok skulle gå. Jeg tænkte ikke på, om det var et uheld eller et terrorangreb, det var irrelevant. Dette er mennesker, børn, som har brug for hjælp, og hvis jeg kan hjælpe dem, så gør jeg det.«

Den palæstinensiske familie kan nu leve som borgere i Israel, men kan altså ikke vende tilbage til deres hjemby. Her vil de være i fare – fordi de valgte at hjælpe to teenagere og deres mor, der netop var blevet udsat for et terrorangreb, der endte med at tage deres far og mand fra dem.

https://www.ordetogisrael.dk/aktuelt-2-2-2/opholdstilladelse-til-palaestinensiske-helte

 

 

Print Friendly, PDF & Email