Jordan, Egypten og Marokko deltager også i første kapitel af USA’s fredsinitiativ

AF ANDERS HJORTH VINDUM 12. JUNE 2019

Mange muslimske lande vil deltage, når Bahrain er vært for en amerikansk workshop om palæstinensisk økonomi

Når USA i slutningen af juni påbegynder det længe ventede fredsinitiativ, bliver det med deltagelse fra nogle af de vigtige lande i regionen.

I sidste måned kom det frem, at Bahrain 25.-26. juni skal være værter for en såkaldt workshop, som skal indlede hele Donald Trumps forsøg på at nå frem til en løsning på Mellemøstkonflikten. En workshop, der dog ikke kommer til at handle om politiske løsninger, men udelukkende om, hvordan den palæstinensiske økonomi kan blive forbedret. Det politiske kommer – efter planen – først på bordet senere

Det Palæstinensiske Selvstyre har afvist at deltage. Men nu viser det sig, at nogle af regionens store spillere har tænkt sig at være med. Således kommer både Egypten, Jordan og Marokko til at deltage i workshoppen, fortalte amerikanske repræsentanter onsdag. Også Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater vil være til stede. Libanon vil derimod ikke deltage.

 
Saeb Erekat er ikke tilfreds med, at blandt andet Egypten og Jordan deltager i en workshop om den palæstinensiske økonomi. (Foto: Alan Kotok/Wikimedia)

Palæstinensisk utilfredshed

Saeb Erekat, som er chefforhandler for PLO, udtaler, at han ikke har givet disse muslimske lande – som ellers traditionelt sympatiserer med palæstinensernes sag frem for israelernes – nogen som helst ret til at forhandle på palæstinensernes vegne. Han mener ikke, at workshoppen har nogen berettigelse, fordi Selvstyret/PLO ikke vil deltage. Han forudser samtidig, at amerikanernes initiativ vil blive en fiasko, fordi de deltagende muslimske lande vil kræve en ”palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad”.

Ikke desto mindre må det betragtes som en – set med amerikanske øjne – meget positiv udvikling, at især Egypten og Jordan ser ud til at have en positiv indstilling – og i det mindste anerkender det amerikanske initiativ ved at møde op. Der er da også gode grunde til at deltage. Landene vil ikke risikere at stå uden for indflydelse. Og flere af de deltagende lande har det til fælles med USA (og Israel), at de frygter Irans atomprogram. Selvom dette ikke officielt er på dagsordenen i Bahrain, spiller det også en rolle.

Betydningsfuld jordansk deltagelse

Ikke mindst Jordans deltagelse er værd at bemærke. Kongedømmet har flere gange udtrykt skepsis over for Trumps ”deal of the century”. Og kommer sandsynligvis også til at gøre det fremover. Men Jordan har meget at tabe ved – ligesom palæstinenserne – at holde sig langt væk. Jordan grænser op til Vestbredden, og den jordanske økonomi bliver påvirket af situationen på Vestbredden.

Og det er lige netop den dynamik, som Trump forsøger at skabe. Han vil give landene i Mellemøsten noget at tabe, hvis de modarbejder ham. Ikke mindst vil han give palæstinenserne – og israelerne for den sags skyld – noget at tabe, hvis de ikke forholder sig positivt til hans planer. Indtil videre har Israel dog ikke ligefrem haft grund til skepsis, eftersom Trump har været meget venligtsindet over for Netanyahu. Fx har han anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad og den israelske annektering af Golan.

Det første vigtige skridt for Trump har været at få de øvrige mellemøstlige lande med på vognen. For med lande som Egypten og Jordan til stede i Bahrain kommer Det Palæstinensiske Selvstyre til at se isoleret ud. Det næste svære skridt bliver så at få dem til ikke bare at møde op, men også at nå til enighed, efterhånden som fredsinitiativet skrider frem.

Det bliver også interessant at se, hvor meget Trump vil kræve af Israel. Indtil videre har han i sine knap to et halvt år som præsident stået side om side med Netanyahu. Hvilke kompromiser vil han kræve fra Israels side? Og hvordan vil det blive taget imod i Jerusalem?

Hvis amerikanerne skulle formå at finde en linje, som både israelerne og lande som Egypten, Jordan og Saudi-Arabien kan være med på, så vil det uden tvivl lægge et endnu større pres på palæstinenserne.

https://www.ordetogisrael.dk/aktuelt-2-2-2/jordan-egypten-og-marokko-deltager-ogsaa-i-foerste-kapitel-af-usas-fredsinitiativ

 

Print Friendly, PDF & Email