Grund til bekymring på den årlige Holocaust-mindedag

Af Anders Hjorth Vindum 02. May 2019 

Antisemitisme kostede mange jødiske liv sidste år. Så meget desto vigtigere er det at mindes ofrene fra Holocaust.

I dag er en meget vigtig dag for staten Israel og det jødiske folk. Det er den dag på året, hvor israelerne mindes de 6 millioner jøder, som blev dræbt af nazisterne under Anden Verdenskrig. De kalder den ”yom hashoah”, og den blev indledt – som det er jødisk skik – ved solnedgang i går aftes.

I løbet af torsdag er der flere forskellige markeringer, som på hver sin måde mindes og ærer de mange ofre, som mistede livet af denne ene grund, at de var jøder.

Klokken 10 i formiddags lød sirenerne i hele Israel i to minutter. Bilister steg ud af deres bil for at vise ærbødighed – ligesom alle andre stoppede med det, de var i gang med. Senere er der De Levendes March, hvor 10.000 mennesker går fra Auschwitz til Birkenau.

I går aftes var der traditionen tro en ceremoni på Holocaustmuseet Yad va Shem i Jerusalem, hvor premierminister Netanyahu holdt tale. Her fokuserede han blandt andet på det, som også fylder en del i de israelske medier i dag: den voksende antisemitisme, som især ses i USA og Vesteuropa. ”Vi taler ikke om legitim kritik af Israel, men om systematisk, giftig og rendyrket had,” sagde han og henviste til den tragiske hændelse i sidste uge, hvor en synagoge i San Diego blev angrebet af en ung mand, der skød og dræbte en 60-årig kvinde.


Yom hashoah indledes med en fakkelceremoni.

Rapport viser bekymrende udvikling

Hvert år i forbindelse med yom hashoah udgiver en gruppe forskere fra Tel Aviv Universitet en rapport om antisemitismens udbredelse og omfang. Og den giver – også i år – grund til bekymring. Ifølge rapporten skal man flere årtier tilbage for at finde et år, hvor der blev dræbt lige så mange jøder på grund af antisemitisme, som det var tilfældet i 2018. Det skyldes især angrebet mod en synagoge i Pittsburg i oktober, hvor 11 blev dræbt. Forskerne registrerede næsten 400 angreb mod jøder sidste år – og cirka en fjerdedel af dem fandt sted i USA.

Men det var faktisk Vesteuropa, hvor den største stigning i antisemitisk vold kunne registreres, siger rapporten. Den nævner Tyskland, hvor der var en stigning i antisemitisk vold på 70 procent.

Promoveres af regeringer

Forskerne peger på, at antisemitismen også findes på regeringsplan i flere lande – ikke kun muslimske lande. I rapporten nævnes fem lande, hvis regering ifølge forskerne aktivt promoverer had mod jøder. Nemlig Ukraine, Polen, Venezuela og Tyrkiet.

Moshe Kantor, som er præsident for Den Europæiske Jødiske Kongres, hæfter sig ved, at antisemitisme i dag ikke kun findes på de yderste politiske fløje og inden for den radikale islam. Nej, den er gået hen og er blevet mainstream. Kantor nævner det seneste eksempel, hvor New York Times publicerede en antisemitisk tegning af Netanyahu som førerhund, der leder en blind Donald Trump. En tegning, som avisen dog senere har undskyldt for og erkendt var antisemitisk.

Den triste udvikling viser, at det had mod jøder, som under Anden Verdenskrig på helt ufattelig vis kostede 6 millioner uskyldige mennesker livet, stadig findes. Også i bliver jøder dræbt af den ene grund, at de er jøder.

Både nazisternes folkemord og det udbredte jødehad i dag gør, at yom hashoah er en vigtig og meget, meget følelsesladet dag for Israel. Det er vigtigt at mindes og ære ofrene. Og det er vigtigt at minde hinanden og omverdenen om, at det, der kostede så mange liv dengang, stadig er en trussel.

I dag har det jødiske folk heldigvis staten Israel – den eneste jødiske stat i verden – hvor omkring halvdelen af verdens jøder bor. Mange er flyttet til landet netop fordi de ikke følte sig trygge i det land, de kom fra.

I næste uge markeres Uafhængighedsdagen – oprettelsen af staten Israel. Det bliver en glædelig fejring. I dag på yom hashoah bliver vi alle mindet om den alvorlige baggrund for den glædelige begivenhed i 1948.

https://www.ordetogisrael.dk/aktuelt-2-2-2/grund-til-bekymring-paa-den-aarlige-holocaust-mindedag

 

Print Friendly, PDF & Email