Norske Hannes grandnevø ble drept av palestinske terrorister

Kun dager etter at Norges stemmegivning bidro til at en resolusjon mot Hamas ikke ble vedtatt i FNs generalforsamling, ble det utført terrorangrep på Vestbredden av det som trolig er Hamas-terrorister. Norske Hanne Martine Stabursvik ble berørt.

Av Kjetil Ravn Hansen

22. desember 2018 kl. 12.19

Spiro fra MIFF i samtale med Hanne Martine Stabursvik.Spiro fra MIFF i samtale med Hanne Martine Stabursvik. lem av MIFF.

De foreløpig siste ofrene var to israelske soldater som ble drept torsdag 13. desember. MIFF fikk raskt vite at den ene var Yuval Mor-Yosef, grandnevøen til norske Hanne Martine Stabursvik. I den anledning møtte MIFFs representanter henne på Ben Gurion flyplass for en samtale.

– Etter terrorangrepet ved Ofra hadde de sikkerhetsstyrkene økt beredskapen ganske mye.  Yuval (21) tjenestegjorde i Netzah Yehuda-bataljonen i det israelske forsvaret (IDF), som er for ultraortodokse. Å tjenestegjøre var svært viktig for ham. Ultraortodokse blir gjerne uglesett av andre og det er dessuten omstridt blant deres egne å tjenestegjøre i hæren. Han satset alt da han gikk inn i IDF og for å forsvare sitt eget land. Da han ble drept skulle han egentlig hatt en frihelg, men valgte å bytte da han så at en venn var sliten. Det siste familien hørte fra ham var en melding hvor det sto «tenk på meg», forteller Stabursvik.

Det mistenkes at det er en Hamas-celle som står bak drapene, og Hamas har ikke benektet det. Angrepet skjedde noen få dager etter at USAs forslag til resolusjon om å fordømme Hamas ikke ble vedtatt i FNs generalforsamling. Norge stemte for resolusjonen, men vi men skjøt i praksis med løskrutt da vi støttet Kuwaits forslag om at den måtte få 2/3 flertall for å bli vedtatt.

– Det er jo enkel aritmetikk. Norge måtte jo vite at resolusjonen de stemte for ikke ville bli vedtatt når de godtok Kuwaits forslag. Det er i beste fall ufattelig naivt. Det kan godt tenkes at Hamas ble litt høye på pæra etter at resolusjonen ikke ble vedtatt og har holdt en høye fane i sosiale medier etter at dem slo USA og Israel på nesen, sier Stabursvik.

I henhold til jødisk tradisjon ble Yuval begravet raskest mulig etter at døden inntraff. Begravelsen fant sted i Ashkelon, der flere hundre mennesker deltok.

Det er forferdelig å si det, men nok en gang har Hamas grunn til å takke den norske regjering

Med den ene hånden stemte Norge for fordømmelse av Hamas i FNs generalforsamling torsdag 6. desember, men med den andre bidro vi til at resolusjonen ikke ble vedtatt.

Av Conrad Myrlan

7. desember 2018 kl. 12.54

Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)

klikk her og bli medlem av MIFF.

27. januar 2011 var en av de verste dagene i norsk-israelske forbindelser. Da sendte TV2 en reportasje hvor Hamas-leder Khaled Mashaal blant annet sa: «Vi setter stor pris på den norske regjeringen, og dens politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske både når det gjelder Palestina-saken generelt og Hamas spesielt.»

En samlet opposisjon ga sterk kritikk etter at TV2 avslørte telefonsamtalene som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde hatt med Hamas-lederen i 2007.

Nå viser det seg at de som satt i opposisjon den gang, også har en politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske når det gjelder Hamas.

Torsdag 6. desember presenterte USA en resolusjonstekst til FNs generalforsamling som fordømte terrororganisasjonen Hamas. For å hindre vedtak, og for å beskytte Hamas mot fordømmelse, krevde PLO og Den arabiske liga at resolusjonen skulle få to tredelers flertall for å bli vedtatt. Som MIFF rapporterte samme kveld, stemte alle EU-landene imot, men Norge avstod.

Det ble flertall for resolusjonsteksten (87 for, 57 mot, 33 fraværende), men den ble ikke vedtatt fordi den ikke fikk støtte fra mer enn 66 prosent (kun 49 prosent). Hadde Norge og tre andre land avvist arabernes prosesskrav om to tredelers flertall ville resolusjonen blitt vedtatt. På denne måten ble Norge medskyldig i beskyttelse av Hamas. Nok en gang var Norges politikk overfor Hamas annerledes enn europeerne og amerikanerne, og nok en gang stilte den seg slik at den islamistiske og antisemittiske terrororganisasjonen setter stor pris på den.

Utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen har et stort forklaringsproblem. Ofte når regjeringen er med på kritikk og fordømmelse av Israel, er forklaringen at Norge følger andre europeiske land. Men hva når de andre EU-landene gjør det rette (til og med Sverige!), hvorfor skal Norge da gjøre feil og bidra til at en resolusjon som man tydeligvis støtter ikke ble vedtatt? Vil Norge i framtiden sørge for at vedtak mot Israel i FNs generalforsamling krever to tredelers flertall?

MIFF venter på Utenriksdepartementets svar.

https://www.miff.no/norge-og-israel/2018/12/07det-er-forferdelig-a-si-det-men-nok-en-gang-har-hamas-grunn-til-a-takke-den-norske-regjering.htm


Print Friendly, PDF & Email