Minnedag for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran

Vil du dele en historie om de glemte flyktningene?

Av Conrad Myrland

29. november 2017 kl. 14.51

Jødene ble jaget og presset ut av Irak og andre arabiske land etter 1948. En minoritet på opptil 2 prosent er blitt presset sammen i Israel, på et areal som er mindre enn 0,2 prosent av arealet til de arabiske landene.

30. november er den internasjonale minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land og Iran. Gå gjennom de ulike sidene i MIFFs samleside under og del gjerne om temaet i sosiale medier sammen med de internasjonale emneknaggene #JewishRefugees og #Jewsof48.

Jødenes flukt fra arabiske land

På 1940-tallet var det ca. 1.000.000 jøder i hele den arabiske verden. Nå er det færre enn 10.000 igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel har blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden.

Av Odd Myrland

7. juli 2010 kl. 14.32

I løpet av de siste 70 årene er årtusenlange jødiske samfunn i Nord-Afrika og Midtøsten blitt borte.I løpet av de siste 70 årene er årtusenlange jødiske samfunn i Nord-Afrika og Midtøsten blitt borte.kr og bli medlem av MIFF.

  • Denne artikkelen er en del av serien Innføringsartikler, med noen av kjerneargumentene for Israel.

Før Israel ble opprettet, truet flere arabiske delegater i FN med å massakrere jødene i deres land. Vi skal nå ta for oss hvordan jødene ble fordrevet og frosset ut fra de arabiske land. Det er viktig å være klar over at jødene i alle arabiske land var ubevæpnet, forsvarsløse og fredelige.

Irak
Like etter at Storbritannia oppgav kontrollen over Irak i 1932, begynte forfølgelsene av jødene der. Det var opptøyer (pogromer) med mange drepte jøder, mye eiendom ble ødelagt, det ble forbudt å undervise i jødenes hellige språk hebraisk, jødene ble sparket fra offentlige stillinger og mye mer.

Statsministeren i Irak i 1948, Nuri Sa’id, gikk åpent inn for å fordrive de irakiske jødene som et ledd i en befolkningsutveksling med araberne i Palestina (Palestina-flyktningene). I 1950 og 1951 ble det vedtatt lover som fratok jødene deres nasjonalitet og eiendom, selv om mange av de jødiske familiene hadde bodd i landet i århundrer. Jødene fikk ett år på seg til å komme seg ut. De aller fleste dro til Israel. Bare noen ganske få tusen ble igjen. De ble fortsatt diskriminert og forfulgt og dro etter hvert. Da de amerikanske styrkene invaderte Irak i 2003, var det 34 jøder igjen i hele Irak. – De aller fleste jøder som dro fra Irak, fikk lite eller ingenting med seg av sine eiendeler.

Siden har ulike irakiske regjeringer aldri blitt trett av å si at jødene ikke har noe i Israel å gjøre, de skulle holdt seg der de var.

Jemen
På grunn av stadig forfølgelse begynte jøder å forlate Jemen på slutten av 1800-tallet. Men den store flukten skjedde i 1949-50. Storbritannia kontrollerte den gangen Sør-Jemen (Aden), så det gikk luftbro derfra til Israel. Jødene fra Nord-Jemen måtte gå til fots gjennom ørkenen. Nesten alle som ikke døde underveis, var syke da de kom fram. Ca. 50.000 jøder flyktet fra Nord-Jemen, 13.000 fra Aden. Nå er det ca. 200 jøder igjen i Jemen. De blir fremdeles forfulgt, og noen forlater fremdeles landet.

Syria
I 1948 var det ca. 40.000 jøder i Syria, da hadde mange allerede forlatt landet. Det var mange voldsangrep mot jødene, som fikk sterke begrensninger på sin livsførsel. Det var streng straff for å reise fra Syria. Jødene fikk ikke arbeide i offentlige stillinger. I perioder fikk de ikke ha telefon eller bilsertifikat, fikk ikke ta ut pengene sine i banken, fikk ikke kjøpe eiendommer.

Til tross for strenge restriksjoner og til dels straffer, har jøder forlatt Syria gjennom hele perioden, de fleste som rene flyktninger. Som regel var det best å ikke fortelle sine nærmeste at man skulle dra – jo mindre de visste når politiet forhørte dem, jo bedre. Nå skal det være ca. 30 jøder igjen i Syria.

Libya
I 1945 var det en serie overfall på jødenes ghettoer. 130 jøder ble drept og 4.000 ble hjemløse. I 1967 var det 4.000 igjen. De fikk beskjed om å forlate landet. Hver jøde fikk ta med en koffert og femti dollar. I 1970 ble all jødisk eiendom konfiskert og «erstattet» med obligasjoner på 15 år. Men da årene var gått, fikk jødene ingenting. Det er ingen jøder igjen i Libya.

Dette er en svært forkortet framstilling av flukten fra tre arabiske land. I spesialartikkelen Jødenes flukt fra arabiske land kan du lese grundigere om dette og om jødene som har flyktet fra Egypt, Algerie, Marokko, Tunisia og Iran. De jødiske flyktningene har ingenting å vende tilbake til hvor de kom fra.

https://www.miff.no/flyktninger/2017/11/29minnedag-jodiske-flyktninger-arabiske-land-iran.htm

 

 

Print Friendly, PDF & Email