En tabbe å trekke seg ut av Gaza

Gaza-palestinerne ville hatt det bedre under israelsk kontroll, skriver Sever Plocker.

AvOK

Bjarte Bjellås

28. mai 2018 kl. 11.05

En av de siste israelske tanksene forlater Gazastripen i september 2005. (Foto: Det israelske forsvaret)En av de siste israelske tanksene forlater Gazastripen i september 2005. (Foto: Det israelske forsvaret)

Hadde ikke Israel trukket seg ut av Gazastripen ville det økonomiske gapet mellom palestinere på stripen og de på Vestbredden vært langt mindre, de palestinske selvstyremyndighetene ville fortsatt hatt kontroll over området, titusenvis av Gaza-palestinere ville ha jobbet i Israel og det ville ha vært langt mindre vold og bråk, skriver kommentator Sever Plocker i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

«Den nylige utviklingen langs Gaza-grensen leder til en dyster politisk konklusjon: Eksperimentet med å trekke seg ut av Gazastripen feilet».

Kommentatoren var selv en av dem som var positive til at Israel trakk seg ut av den palestinske enklaven i 2005, men i likhet med de andre som støttet uttrekningen trodde han området ville bli styrt av selvstyremyndighetene. De mistet kontrollen over området i en blodig maktkamp med Hamas.

«Gaza ble i realiteten overlevert til Hamas, som ikke klarte å etablere en sivil regjering der. Istedenfor etablerte de et militærregime som oppsøker konflikt og som mangler mål for sivilbefolkningen», skriver Plocker.

Uttrekningen av Gazastripen var ikke et inititativ fra «fredsleiren» i Israel. Det var et personlig inititativ fra den nå avdøde Ariel Sharon. På papiret var det en riktig løsning. Starten på en prosess for å avslutte okkupasjonen. Slik ble det også presentert av Sharon selv, fortsetter kommentatoren.

«Men det tok ikke lang tid etter at Israel hadde trukket seg ut før man forstod at stripen ikke ville bli som Singapore, men mer som Benghazi. Hamas-militsen hadde ingen interesse i en organisert overførsel av produkter og eiendommer som Israel hadde etterlatt seg. De foretrakk å bygge treningsleirer i drivhusene istedenfor å dyrke tomater. Da palestinske selvstyremyndigheter forsvant fra området forseglet det enklavens skjebne».

Israel etterlot seg store drivhus da de forlot Gaza, men Hamas hadde ingen interesse i å bruke dem til å dyrke tomater.

Økonomisk, sosialist og sikkerhetsmessig har situasjonen i Gaza forverret seg år etter år siden den israelske tilbaketrekkingen. Tre kriger har ført til at tusenvis av Gaza-palestinere har dødd og titusenvis er blitt skadet. I tillegg har et ukjent antall mennesker dødd som følge av mangel på vann, strøm og grunnleggende medisinske tjenester. Også på israelsk side har kostnadene vært store. Både soldater og sivile er drept, lokalsamfunn har blitt ødelagt og milliarder av kroner er investert i å beskytte grensen mot terrorisme.

«Blokaden forverret krisen på Gazastripen, men skapte den ikke. Krisen ble skapt av at Gazas skjebne ble plassert, eller rettere sagt overgitt, i hendene til en voldelig, ulovlig og inkompetent islamistisk terrororganisasjon, som var helt uforberedt på å styre som en ansvarlig regjering», skriver Plocker.

Nå protesterer titusenvis av palestinere på Gazastripen under faner som ikke en eneste israelere kan akseptere eller identifisere seg med. De protesterer ikke mot okkupasjonen, mot blokaden eller mot at USA flytter sin ambassade til Jerusalem, som mange vestlige medier feilaktig rapporterer. Det de protesterer mot er selve eksistensen av en jødisk stat. Plocker mener at hendelsene langs Gaza-grensen de siste ukene viser at mange Gaza-palestinere føler de ikke lenger har noe å tape. Livet i enklaven er håpløst.

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)De siste ukene har det vært store og voldelige opptøyer langs Gaza-grensen. (Foto: IDF Spokesperson)

«Ser vi tilbake må vi si at tilbaketrekkingen var en tabbe. Jeg innrømmer at jeg tok feil da jeg støttet avgjørelsen, selv om jeg hadde mine bekymringer. Hadde Israel forblitt i Gaza ville det økonomiske gapet mellom palestinere på stripen og palestinere på Vestbredden vært langt mindre, det ville vært en løsning for å forflytte varer og mennesker fra Gaza til Hebron. De palestinske selvstyremyndighetene ville opprettholdt sitt styre – og ville ha blitt enda sterkere. Titusenvis av beboere i Gaza ville jobbet i Israel, som de gjorde tidligere, og vi ville ikke sett den volden vi nå ser», skriver kommentatoren.

Hva skjer videre? Israel kommer ikke til å okkupere Gazastripen igjen, men Israel kan bidra til et internasjonalt trekk om å frigjøre stripen for Hamas og gjenopprette PAs styre. For at det skal skje må Israel henvende seg til Den arabiske liga og EU-land og komme med et omfattende initiativ som vil inkludere å avslutte blokaden, avvæpning av Hamas, gjenåpning av grensene mellom Gaza og Egypt og bringe PA tilbake til makten som den eneste legitime regjeringen, mener Plocker, som oppsummerer slik:

«Så lenge Israel fortsetter blokaden, så lenge Hamas fortsetter sitt terrorregime, så lenge Egypt forblir likegyldig og så lenge PA er tilfreds med blodsutgytelsene, vil ingen være interessert i å investere de milliardene som er nødvendig for å gjenoppbygge Gaza. Flere investeringer er helt nødvendig for å gi litt håp til enklavens innbyggere, lette deres fortvilelse og kjøle ned den opphetede stemningen. Den onde sirkelen med blodsutgytelse vil ikke stoppe av seg selv. Tvert imot vil nye runder med vold bare bli mer og mer hyppigere – og enda mer katastrofale».