Nekter å beklage Balfour-erklæringen

Storbritannias statsminister Theresa May er stolt over deres rolle i etableringen av Israel.

Av

Bjarte Bjellås

miff.no-

3. november 2017 kl. 10.07

Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. Bildet ble tatt i forbindelse med 100-årsjubileet. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Den britiske statsministeren Theresa May sier det er helt uaktuelt å beklage Balfour-erklæringen fra 1917, som banet vei for etablering av staten Israel. Palestinere har protestert kraftig mot at den britiske regjeringen markerer 100-årsjubileet for Balfour-erklæringen med stolthet, men statsministeren bare avfeier de palestinske protestene, skriver avisen Times of Israel.

– Vi er stolt over at vi var pionerer i etableringen av staten Israel, sier May.

2. november var hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, brevet som Lord Rothschild mottok fra Storbritannias utenriksminister Arthur James Balfour.

Balfour-erklæringen uttrykker ikke bare Balfours egen støtte til de jødisk-zionistiske ambisjonene, brevet uttrykte også meningen til det britiske imperiets regjering, og fremfor alt statsminister David Lloyd George.

– Når noen mener vi skal beklage dette brevet, sier jeg absolutt ikke.

Uttalelsene fra May kom under en jubileumsmiddag for Balfour-erklæringen. Under talen skal den britiske statsministeren uhemmet ha rost den jødiske staten som en «oppstarts-nasjon og et symbol på åpenhet, et levende demokrati og et eksempel til etterfølgelse for resten av verden når det kommer til rettighetene til i kvinner og medlemmer av LHBT-miljøet.»

May uttalte seg også kritisk til BDS-bevegelsen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel. May mener slike anti-israelske bevegelser er knyttet opp mot en «ny og skadelig form for antisemittisme.»

– La meg være klar. Å være kritisk til Israels handlinger er aldri – og kan aldri være – en unnskyldning for å stille spørsmål ved Israels rett til å eksistere. På samme måte som kritikk av Storbritannias handlinger ikke er en unnskyldning for å stille spørsmål ved vår rett til å eksistere, sier May.

Selv om den britiske statsministeren er stolt over landets rolle i etableringen av staten Israel mener hun den 100 år gamle Balfour-erklæringen fortsatt ikke er fullført. Balfours visjon om en fredelig sameksistens mellom jøder og arabere er fortsatt et godt stykke unna å bli en realitet.

– Skal vi ha en realistisk sjanse til å nå det målet må begge sider inngå kompromisser, sier May, som understreker at hun støtter tostatsløsningen.

https://www.miff.no/europa/2017/11/03nekter-a-beklage-balfour-erklaeringen.htm

 

Print Friendly, PDF & Email